مرکز رشد واحد های فناور- شرایط تبدیل شرکت به دانش بنیان
شرایط تبدیل شرکت به دانش بنیان

بازیابی تصاویر و رنگ‌ها
شرکت دانش بنیان شرکتی است که بر اساس علم و دانش و بر مبنای نواوری های علمی و تحقیقاتی بنا شود و هدف از پایه گذاری این شرکت ها کمک به توسعه و بهبود بخش های صنعتی ، تولیدی، کشاورزی، خدماتی و در کل اقتصاد کشور بر مبنای علوم و تحقیقات جدید باشد.
در نتیجه شرکت های دانش بینان تولید کننده علم و دانش هستند و پیرامون بهبود و توسعه کشور تلاش می کنند و در نتیجه محصول این شرکت ها یا دستاوردهای علمی و تحقیقاتی است و یا مشاوره و توسعه سایر شرکت ها بر مبنای فرآیند ها و ایدئولوژی های علمی جدید. بنابراین یک شرکت دانش بنیان نمی توان تولید کننده صرف محصولات خاصی باشد و در نتیجه فرآیند تجاری سازی یک اختراع و یا دستاورد می تواند اقدام به کمک های فکری و فروش اطلاعات و علوم اکتشافی خود بکند و گفتیم که ارزش علوم و دستاوردها و اختراعات این شرکت ها در قالب دانش های معنوی آنها بسیار زیاد است و حفظ و حراست از این یافته ها موجب سوداوری و بقا شرکت خواهد شد و بهتر است این طرح ها و ایده ها ثبت شوند.
موسسین و پایه گذاران شرکت های دانش بنیان باید افراد تحصیل کرده و فرهیخته در قالب افراد دانشگاهی و یا با پشتوانه دانشگاهی باشند. در اصل شاید بتوان گفت اصل وجودی یک شرکت دانش بنیان و این ایده که شرکتی به نام شرکت دانش بنیان در عرصه تجاری ایران دیده شود ضمن حمایت از مخترعین و علم و دانش کمک به دانشگاهیان برای ارتقا سطح درآمدی و بهبود وضعیت معیشتی  و در ضمن حضور موثرتر در بازار تجاری و صنعتی کشور می باشد.
شرکت های دانش بنیان در راستای هم افزایی علمی، توسعه اقتصادی با رویکرد دانش بومی، ثروت آفرینی و در نهایتا ورود تحقیق و توسعه به کارگاه ها و شرکت ها تلاش می کنند و از این رو می توان ورود پتانسیل های دانشگاهی و پژوهشی را در موسسات و شرکت های صنعتی و تجاری بیشتر شاهد بود.

تبدیل شرکت به شرکت دانش بنیان

برای اینکه یک شرکت دانش بنیان ثبت کنید ابتدا باید شرکتی را بصورت حقوقی ثبت کرده باشید. اغلب توصیه می شود به دلیل ساختار منسجم و قانونی بسیار خوب شرکت های سهامی خاص این قالب برای شرکت انتخاب شود اما با این وجود تفاوتی ندارد که شرکت شما تضامنی باشد، سهامی عام یا خاص باشد و یا حتی تعاونی و یا سایر شرکت های حقوقی باشد، آنچه که اهمیت دارد داشتن یک شرکت حقوقی متناسب با قوانین تجاری ایران است.
برای این منظور باید ابتدا شرکت خود را ثبت کنید و با مراجعه به مقاله ثبت شرکت می توانید مراحل ثبت انواع شرکت در ایران را مطالعه فرمایید و بصورت کلی شرکت باید بر اساس قوانین تجاری ایران و در اداره ثبت شرکت ها به ثبت برسد.

ثبت شرکت دانش بنیان

اگر شرکت ثبت شده شرایط دانش بنیان را داشته باشد و خود را بر اساس ممیزی فکری و دانش خود لایق استفاده از شرایط شرکت های دانش بنیان می داند می تواند برای ثبت نام ارزیابی شرکت های دانش بنیان اقدام کند.
برای این منظور باید دو نوع شاخص را در نظر داشته باشید. شاخص های عمومی و یا کلی و شاخص های اختصاصی که به ترتیب زیر هستند:

شاخص های عمومی یا کلی شرکت های دانش بنیان:
  • طبق قانون شرکت های دانش بنیان باید حداقل دو سوم موسسین این شرکت ها دو مورد از شرایط زیر را احراز نمایند:
  • مدرک لیسانس یا بالاتر داشته باشند
  • حداقل سه سال سابقه مدیریت و یا فعالیت علمی داشته باشند
  • یک اختراع داخلی و یا بین المللی ثبت شده داشته باشند
  • نیمی از درآمد شرکت از دستاوردهای علمی و پژوهشی شرکت در یک ساله اخیر باشد( اگر شرکت تازه تاسیس و در مرحله تجاری سازی است باید مشتری تضمینی داشته باشد و یا بازار هدف مشخصی داشته باشد)
  • شرکت باید حداقل به مدت ۶ ماه برای حداقل ۳ نفر بیمه رد کرده باشد

شاخص های اختصاصی شرکت های دانش بنیان
  • تولید کننده کالاهای در حوزه دانش بنیانی باشند
  • تولیدات شرکت باید دانش بنیان باشد و آن را در قالب کالای جدید عرضه کرده باشد  و دانش آن باید کاملا در دست خود شرکت و به دست آمده باشد یعنی ایجاد  و تولید دانش با استفاده از تحقیق و توسعه و کارهای علمی باشد.
در نتیجه شرکت هایی که شرایط فوق را داشته باشند می توانند با مراجعه به سایت شرکت های دانش بنیان برای ارزیابی شرکت ثبت نام نمایند.

در این مرحله باید متقاضیان ارزیابی شرکت دانش بنیان مدارکی را ارائه نمایند که عبارت است از:
  • رزومه مشخصی از شرکت
  • آخرین اظهارنامه مالیاتی مربوط به شرکت که برای سازمان مالیاتی کشور ارسال شده است
  • لیست بیمه شرکت و وضعیت حقوق و دستمزد و مزایای کارکنان شرکت
پس از ارائه این مدارک و ثبت درخواست در سامانه شرکت های دانش بنیان زمانی برای ارزیابی  شرکت توسط کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکت ها و موسسات دانش بنیان به شرکت اختصاص داده می شود و در صورت موفقیت در این ارزیابی مراحل ثبت شرکت دانش بنیان انجام خواهد شد.
لازم به توضیح است که شرکت ها به همراه مدارک خود باید طرح دانش بنیانی خود را هم ارائه نمایند. در بررسی موضوع دانش بنیان بودن یک شرکت کلیه اطلاعات کارکنان، مدیران و سهامداران شرکت بررسی می شود تا مجوز دانش بنیان بودن صادر شود لذا لازم است شرکت شرایط خود را به خوبی در نظر داشته باشد.
پس از اینکه شرکت دانش بنیان ثبت شد شرکت ها تنها برای مدت یک سال می توانند دانش و تحقیقات خود را در قالب طرح های صنعتی و تجاری ارائه نمایند و تنها یک بار این زمان برای یک سال دیگر تمدید خواهد شد. لذا شرکت هایی که می خواهند از خدمات شرکت دانش بنیان بهره مند باشند باید نهایتا ظرف این مدت کالاها و خدمات دانش بنیانی خود را تجاری سازی و عملیاتی کنند.
در صورت عملی شدن ایده شرکت های دانش بنیان باید این شرکت ها محصولاتی را ارائه نمایند که نیاز به تحقیق و توسعه متوالی داشته باشد و اینگونه نباشد که با یک بار رونمایی و تجاری شدن قابلیت رشد و بهبود دیگر نداشته باشد و با تحقیق و توسعه بهتر نشود.
غالبا شرکت های دانش بنیان به دلیل حمایت هایی که از دولت دریافت می کنند به دنبال ثبت شرکت دانش بنیان هستند. اما از جمله مهم ترین اقدامات و حمایت های دولت از شرکت های دانش بنیان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
  • معافیت از پرداخت مالیات
  • دریافت عوارض حقوق گمرکی
  • بهره مندی از سود بازرگانی
  • بهره مندی از عوارض مالیاتی برای ۱۵ سال
  • استفاده از تسهیلات با سود کم و بازپرداخت طولانی مدت و حتی بی بهره
به یاد داشته  باشید که شرکت هایی می توانند ادعای دانش بنیان بودن محصولات خود را داشته باشند که ضمن مبنای علمی و تحقیقاتی محصولاتشان این محصولات دارای پیچیدگی های فنی زیاد بوده، نیاز به تحقیق و توسعه فراوان داشته باشند و در نهایت
 توسط تیمی خبره و دانشمند محصولات آنها تولید شده باشد.
نشانی مطلب در وبگاه مرکز رشد واحد های فناور:
http://khu.ac.ir/find-29.24592.56961.fa.html
برگشت به اصل مطلب